INTERVIU CU SECRETARUL CLUBULUI: MIHAILIUC FLAVIUS

22090114_1502079319859188_4530619247164567534_n

Redactor la SPORT EXTRAPRESS: Alina Georgiana Margineanu interviu cu Mihailiuc Flavius secretarul clubului ACS SMART GALATI la finalul anului 2017.

Mihailiuc Flavius Iulian ne conduce spre tainele echipei Smart Galați, alături de o poveste pe care nu ai cum să nu o “guşti”

În vârstă de 30 de ani, Mihailiuc Flavius Iulian, sau Flav Iulian cum se intitulează el şi-a adus aminte cu patos de începuturile sale la Smart Galați. Pentru a nu pierde din vedere emoția, îndrăzneala şi dorința de exprimare ne-am gândit să profităm de timpul liber a lui Flavius şi să-l cunoaştem mai bine pe acest impatimit al sportului.
.
Întrebările au decurs firesc, având în vedere temperamentul lui, dar şi modul direct de a se exprima.

Cum ai ajuns la Smart Galați?

“Vin de la alt club (Şah Club Galați), unde am fost preşedinte. Din păcate lucrurile acolo nu o luau în direcția dorită de mine. Şi, încet, încet, am hotărât să mă retrag cu totul din şah. N-am suportat niciodată să fiu acel stereotip de om care adoptă poziția “Yes Man”, doar ca totul să pară că merge strună, de ochiul lumii. Între timp au venit anumiți oameni de la diferite cluburi care mi-au spus să vin lângă ei, să facem lucruri frumoase, să dezvoltăm şahul gălățean.
Am preferat să stau deoparte, să-mi văd de viața personală şi profesională. Şi, totuşi, cineva a fost mai insistent: actualul preşedinte de la ACS Smart Galați, domnul Lucian Gilea, care de vreun an tot încearcă să mă “păcălească”, şi m-a “păcălit” până la urmă.”

De când eşti la echipa aceasta?

“Sincer, nici nu ştiu. Bizar sau nu, îmi aduc aminte că anul trecut eram arbitru pentru fostul club. Şi cred că după aia a fost şi momentul când am spus, stop, până aici! A fost greu şi ciudat să renunț la ceva la care am muncit cu toată inima şi dăruința, dar când mai multe lucruri nu se îmbină, e mai bine să te retragi şi să nu-ți iroseşti energia pe lucruri periculoase. Asta era anul trecut prin primăvară. Apoi am avut câteva luni de linişte, după care la numeroase insistențe am zis: “Ok, I’m in! “Şi activitatea mea concretă a început de anul ăsta, unde efectiv am început să mă implic în toate dedesubturile clubului: management, organizare, publicitate, analiză, obiective.”

Cum este la Smart Galați?

“Pot să răspund printr-un cuvânt: Freedom! Ca-n melodia lui Pharrell Williams.
Nu mă simt obligat să fac lucruri ce nu-s de acord şi nici din obligație. Atunci când te afli într-un sport, implicarea ta provine din plăcere. Lucrurile frumoase se nasc din plăcere. Rezultatele succed din plăcere.
A fost o hotărâre grea să vin la ACS Smart Galați, mai ales că atunci când am fost la fostul club eram oarecum “rivali” şi deseori ne ciondănisem. De altfel, şi când am venit am spus că suntem temperamente diferite şi o să fie dificil. Din primele şedințe de Consiliu Director au ieşit scântei, chiar ne-am certat şi s-a părăsit şi incinta subit. Dar orice contrazicere şi felul de-a vedea o problemă diferit te face să te înclini spre varianta optimă. Întotdeauna trebuie să priveşti din unghiuri diferite ca să ajungi la rezoluția cea mai bună.
Atmosfera e foarte ok şi suntem ceva oameni ce ne implicăm. La ultimul turneu organizat, fiecare a venit cu un surplus şi ne-am înțeles din priviri: ce trebuie? Ce ne lipseşte? Îmi place că se implică şi părinții, suntem un grup unit, organizat, modern.
La competițiile externe folosim grupuri pe WhatsApp sau Facebook pentru a organiza diferite activități. Ştii cum e…când faci totul din plăcere, totul reiese din plăcere. Şi, să vezi că în ultima perioadă avem şi rezultate: medalii la echipe juniori şi ceva formidabil: am promovat în Divizia A la şah. Urcăm, urcăm, urcăm şi nu vrem să stagnăm! Ai să mai auzi de noi, cu siguranță!

Din câți membrii este formată echipa ACS Smart Galați? Şi ce atribuții au ei?

“Echipa ACS Smart Galați e compusă din oameni ce vor să investească în copii. Majoritatea suntem jucători de şah. Ne coordonăm foarte bine, când avem de luat o decizie ne consultăm mereu, ne sunăm şi acționăm. Cam asta înseamnă o echipă.
Câți ani avem nu prea contează! Suntem tineri, indiferent de ce vârstă avem. Şi dornici de performanță, de muncă, de entuziasm.”

De când te-ai apucat de şah?

“Consider că nici acum nu m-am apucat de şah. Ştii, încă am prins copilăria aia în care se bătea mingea în fața blocului de dimineață până seara. Fără calculator şi new technology. Visul meu era să devin fotbalist până m-a luat tata de-o ureche, cică fotbalul e pentru golani. Asta pe la 13-14 ani. Nu jucasem şah decât prin familie şi prin parcuri la acea vârstă. Apoi m-au dus la clubul domnului Tufa, cel ce întreținea şahul gălățean la acea vreme. Am început să inspir câțiva copii pe acolo şi am zis: “dar ce se întâmplă? Ia să încerc să joc mai mult”, deci foarte târziu. Prima semifinală de copii am jucat-o la 16 ani. La grupa respectivă deja erau maeştrii ai sportului.”

Câte premii obținute din şah ai?

“Nu ştiu câte. Când eram mic, ca orice părinte, mama strângea toate diplomele, articolele de ziar şi chiar zilele trecute am dat peste ele în bibliotecă. Ce vremuri! Cel mai fain premiu a fost acum vreo 15 ani, unde am ieşit Vicecampion Național Şcolar Gimnazial şi trofeul a fost ceva ce semăna c-o vază; logic, mama punea flori în el, în trofeul meu.”

Ce te atrage cel mai mult la şah?

“Este un joc psihic cu tine însuți. Nu e vorba cu cine joci, ci doar de atitudinea ta. Şahul m-a dezvoltat în multe privințe: cum să te comporți în situații critice, cum să priveşti o problemă, mi-a crescut capacitatea de a calcula, analiza. Hagi spunea:” Ai, n-ai minge, trage la poartă!” Ei bine, la şah: “Ai, nu ai piese, atacă la rege!” Este un joc la care oricât ai studia, tot nu apuci să înveți tot. Şahul devine indispensabil pentru cine îi înțelege frumusețea. Şi apoi mai greu te poți lăsa de el.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *