Sahul este considerat extrem de important pentru dezvoltarea tuturor laturilor – intelectuala, sociala si psihologica a copilului – drept urmare, acest sport face parte din curricula scolara din peste 70 de tari, din toata lumea.
Conform mai multor studii efectuate in numeroase state, sahul ajuta la dezvoltarea personalitatii copiilor si tinerilor si determina o imbunatatire reala a performantelor scolare.
Creativitatea celor ce joaca sah este de doua sau chiar trei ori mai mare, fata de cea a celor care nu joaca. Aceleasi studii au evidentiat faptul ca, puterea de asimilare a informatiilor, abilitatilor organizatorice si cele logice sunt net superioare in cazul celor ce practica sah.
Multi parinti sunt incantati dupa ce isi duc copilul la un club de sah, deoarece constata ca rezultatele la invatatura sunt mai bune si, cel mic nu mai petrece foarte mult timp in fata calculatorului, distrugandu-si sanatatea si inhibadu-si personalitatea, ci intr-un mediu placut, langa alti copii si tineri iubitori de sah.
Sahul are numeroase beneficii asupra copilului, care merita a fi amintite: Inteligenta, rabdare, gandirea concreta sau abstracta, creativitate, incredere in sine si atitudine pozitiva, de invingator, memoria, sociabilitate, responsabilitate.
Conform experţilor, cel mai bine ar fi ca, un copil sa invete sa joace sah cat mai devreme, deoarece, impactul asupra dezvoltarii sale este mai mare si are puterea de a-si dezvolta inteligenta, intr-un ritm mai alert, fata de un adult, de exemplu. Unii copii invata sa joace sah inca de la 4 ani, in timp ce altii la 7-8. Totul depinde de cat de usor poate asimila regulile jocului si cat de pasionat este. Atat baietii cat si fetele sunt la fel de capabili sa invete si au aceleasi sanse sa devina foarte buni in sah.